Thuishuisprojectontwikkelaars
De Stichting Thuis in Welzijn wil mensen die geïnspireerd zijn geraakt door het Thuishuisproject en die ermee aan de slag willen gaan, opleiden tot specialisten in het ontwikkelen en het begeleiden van Thuishuisprojecten als ‘Thuishuisprojectontwikkelaar’.
Doelstelling
De opleiding voor Thuishuisprojectontwikkelaars geeft professionals die al in de sfeer van wonen, ouderen of welzijn werken, inzicht in een Thuishuisproject, en reikt handvatten aan voor het realiseren van Thuishuisprojecten. Na het volgen van de opleiding kan de Thuishuisprojectontwikkelaar als freelancer – of als medewerker binnen een grotere organisatie – zelfstandig aan de slag om Thuishuisprojecten te realiseren.
De opleiding voor een Thuishuisprojectontwikkelaar staat onder verantwoordelijkheid van de Stichting Thuis in Welzijn.
(voor verdere informatie over opzet opleidingsprogramma kunt u contact opnemen via het contactformulier)
Het bekende ‘vissersverhaaltje’:
‘Geef iemand die honger heeft een vis, en hij heeft morgen weer honger.
Geef hem een hengel en leer hem goede vistechnieken, en hij kan voor zichzelf zorgen.’
Kern van de scholing binnen een Thuishuisproject is het overdragen en het je eigen maken van het ‘welzijn boven zorg-principe’, vanuit compassie en de ‘drive’: laat niemand in eenzaamheid leven!
Dat betekent in de praktijk vaak ‘afleren’ van ingesleten gedragspatronen, gericht op ongevraagd zorgen voor een ander, naar het weer vanuit eigen kracht en zelfvertrouwen de medemens durven aan te spreken c.q. contact te maken, gericht op diens eigen zelf- en samenredzaamheid.
Het Thuishuisproject is een project van de vrijwilligers. Waar nodig en waar er behoefte is vanuit de vrijwilligers vindt ondersteuning plaats door een professional, bijvoorbeeld in de vorm van intervisie en deskundigheidsbevordering, maar ook in de vorm van persoonlijke gesprekken en terugkoppeling.
Zoals bij de ondersteuning bij het Thuisbezoek staat voor de vrijwilligerscoördinator van het Thuishuisproject de vraag centraal: wat wil(len) je/(jullie) als vrijwilliger(s), wat heb(ben) je/(jullie) daarvoor nodig, en wat kan ik daarbij betekenen? De vraag bepaalt daarmee het aanbod, en niet andersom! Scholing is in feite gericht op het scholen van de persoonlijke intuïtie, ondersteund met praktische vaardigheden. Voor een ander is voor jezelf!
Doelgroep
De Stichting Thuis in Welzijn heeft een kosteloze cursus ontwikkeld voor vrijwilligers die in eigen wijk, stad of dorp met een Thuishuisproject aan de slag willen. Deze Basiscursus vrijwilliger bij een Thuishuisproject wordt ‘vanzelf’ aangeboden aan de eerste groep vrijwilligers zodra er een Thuishuisproject van start gaat. Daarna kunnen nieuwe vrijwilligers deelnemen zodra de cursus landelijk wordt aangeboden.
Doelstelling
Cursisten opleiden tot deskundige vrijwilligers bij een Thuishuisproject, die zowel kunnen worden ingezet bij het Thuisbezoek, in het Thuishuis, als bij georganiseerde ontmoetingsactiviteiten van het lokale Thuishuisproject.
Subdoelstellingen
- Inzicht krijgen in de visie op het vrijwilligerswerk bij een Thuishuisproject.
- Inzicht krijgen in de taak van de vrijwilliger bij het Thuisbezoek.
- Inzicht krijgen in de eigen persoonlijke effectiviteit en in die van anderen.
- Communicatieve vaardigheden uitbreiden (gesprekstechnieken, luistervaardigheden, leren observeren), gericht op het leggen van het eerste contact, het inventariseren van behoeften, het zoeken naar oplossingen, en het mensen stimuleren tot zelf- en samenredzaamheid.
Organisatie
- De (voor deelnemers) kosteloze Basiscursus vrijwilliger bij een Thuishuisproject wordt gegeven in 5 dagdelen van 2,5-3 uur; tijdstippen in overleg met de cursisten.
- De opleider(s) van de Basiscursus vrijwilliger bij een Thuishuisproject staat/staan onder verantwoordelijkheid van de Stichting Thuis in Welzijn.
(onder meer in het perspectief van een Thuishuisproject voor ouderen met dementie)
Doelgroep
De Basiscursus omgaan met dementie wordt landelijk aangeboden aan alle belangstellenden, mantelzorgers en vrijwilligers die in hun directe omgeving aandacht en zorg geven aan ouderen met dementie. Ten behoeve van alle belangstellenden wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd
Zodra het eerste Thuishuisproject voor ouderen met dementie van start gaat, wordt ook daar de cursus aangeboden aan het eerste team van mantelzorgers en vrijwilligers. Maximaal 12 deelnemers: vrijwilligers, mantelzorgers, professionele krachten.
Doelstelling
De bedoeling van deze cursus is om vrijwilligers, mantelzorgers, en professionele krachten zo goed mogelijk te leren omgaan met ouderen met dementie.
Dit kan alleen als men weet wat dementie is. Hoe ziet de wereld van een mens met dementie eruit? Ook fysiek: hoe is bijvoorbeeld de beschadiging aan de hersenen van iemand met dementie?
In deze cursus wordt van praktijkvoorbeelden gebruik gemaakt aan de hand van theorie, videofragmenten en boekfragmenten. De cursisten zullen zo meer inzicht krijgen in wat dementie is, wat het betekent voor mensen die eraan lijden, en wat voor gevolgen dat voor hen heeft.
Na het herkennen ervan wordt de cursisten geleerd om op een zo prettig mogelijke manier om te gaan met ouderen met dementie. Daarnaast zal kennis worden gemaakt met een praktische vertaling van deze kennis naar het dagelijks leven in de vorm van een Thuishuisproject voor ouderen met dementie.
In deze cursus wordt deze kennis praktisch toegankelijk gemaakt door begeleiding en coaching. De mens staat hierbij centraal, inclusief de communicatie en de samenwerking die daarbij gewenst zijn. Ervaren is hier belangrijker dan theorie, omdat ieder mens om een andere benadering vraagt.
Uitgangspunten inzake omgang en omgeving binnen een Thuishuisproject voor ouderen met dementie zijn inhoudelijke inzichten van: Bob Verbraeck en dr. Anneke van der Plaats, arts, sociaal geriater en docent; drs. Hans Houweling, arts, algemeen geriater; prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar, hoofd afdeling Klinische neuropsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam.
Zie ook de dementiefilm: ‘De wondere wereld van dementie’.
Organisatie
- Deze Basiscursus omgaan met dementie wordt gegeven in totaal 7 dagdelen, waarvan 5 dagdelen over dementie (à 6 uur) en 2 dagdelen over het Thuishuisproject (à 3 uur); tijdstippen in overleg met de cursisten.
- ‘De wondere wereld van dementie’: inzichten zoals die worden verwoord door dr. Anneke van der Plaats, arts, sociaal geriater en docent, en (deels) beschreven in het boek: ‘De wondere wereld van dementie’ (2008); mede in relatie tot het Thuishuisproject in de gelijknamige docufilm: ‘De wondere wereld van dementie’ van de Stichting Thuis in Welzijn (2012).
- In de 5 dagdelen over dementie zijn er naast groepsbijeenkomsten (à 4 uur), individuele gesprekken (à 0,5-1 uur), waarbij er dieper zal worden ingegaan op de specifieke aandachtspunten/wensen per cursist, en circa 3 intervisiebijeenkomsten.
- De opleider(s) van de Basiscursus omgaan met dementie staat/staan onder verantwoordelijkheid van de Stichting Thuis in Welzijn.
De eerste vrijwilligerscoördinator van een lokaal Thuishuisproject krijgt een ‘coaching on the job’ door de Thuishuisprojectontwikkelaar.
Voor de volgende vrijwilligerscoördinatoren, die in de loop der jaren werkzaam worden, is een Basiscursus vrijwilligerscoördinator in ontwikkeling.
In ieder geval start (thans) ook iedere vrijwilligerscoördinator met de Basiscursus vrijwilliger bij een Thuishuisproject; deze (voor deelnemers) kosteloze cursus wordt voor hem uitgebreid met enkele stagemogelijkheden bij collega-vrijwilligerscoördinatoren in den lande, en met enkele coachingsafspraken vanuit de Stichting Thuis in Welzijn.
Landelijke intervisiebijeenkomsten voor vrijwilligerscoördinatoren bij een Thuishuisproject
Driemaal per jaar wordt er een intervisiebijeenkomst van vrijwilligerscoördinatoren georganiseerd, gericht op uitwisseling van praktische ervaringen met lokale Thuishuisprojecten, en aangevuld met een actueel onderwerp/thema ter deskundigheidsbevordering.
Deze Landelijke intervisiebijeenkomsten voor vrijwilligerscoördinatoren bij een Thuishuisproject worden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Stichting Thuis in Welzijn.
Doelgroep
De Stichting Thuis in Welzijn organiseert een Eendaagse basiscursus voor stichtingsbestuurder van een Thuishuisproject. De dag heeft een interactief karakter, en is bestemd voor stichtingsbestuurders van lokale Thuishuisprojecten.
Doelstelling
Deze cursus geeft inzicht in een Thuishuisproject, biedt vaardigheden voor het aanvragen en verwerven van geld en middelen bij fondsen, sponsors en bedrijven, en geeft informatie inzake het voeren van een verantwoord financieel beleid.
Organisatie
- Deze basiscursus wordt gegeven op één dag (bij voorkeur op één dag met 2 dagdelen); tijdstip in overleg met de cursisten.
- De opleider(s) van de Eendaagse basiscursus voor stichtingsbestuurder bij een Thuishuisproject, alsmede de begeleiding van de intervisiebijeenkomsten staat/staan onder verantwoordelijkheid van de Stichting Thuis in Welzijn.
Naast de Eendaagse basiscursus voor stichtingsbestuurder bij een Thuishuisproject wordt minimaal eenmaal per jaar een landelijke intervisiebijeenkomst voor stichtingsbestuurders aangeboden, gericht op uitwisseling van praktische ervaringen met lokale Thuishuisprojecten, en aangevuld met een actueel onderwerp/thema, ter deskundigheidsbevordering.