De belangrijkste voorwaarden die de mensen met dementie stellen aan de woonvorm zijn de mogelijkheid tot sociale contacten en het kunnen deelnemen aan activiteiten.
De buurtbewoners geven aan dat zij denken dat er ondersteuning van de woonvorm vanuit de buurt mogelijk is, maar geven aan dat er iets extra’s bij de woonvorm moet komen om meer contacten tussen de bewoners van de woonvorm en buurtbewoners te genereren.
Het advies is om een Thuishuis voor mensen met dementie op te zetten omdat deze woonvorm het beste aan lijkt te sluiten bij de gestelde voorwaarden.
- Adviesopdracht over welke woonvorm voor mensen met dementie het beste past en/of door de buurt kan worden ondersteund (2022)
Er worden al allerlei woonvormen voor mensen met dementie ontwikkeld en door middel van analyses, interviews en vormen van co-creatie is onderzocht aan welke voorwaarden het woonconcept moet voldoen om aan te sluiten bij alleenstaande mensen met dementie uit Zeelst, de buurt en ZuidZorg.
Opdrachtgever: Stichting Zuidzorg
Auteur: Petra van Loon-Zuijdervelt
Dit is een publicatie naar aanleiding van afstudeeropdracht opleiding Toegepaste Gerontologie, Fontys Hogeschool te Eindhoven
Klik hier voor het volledige rapport >>
Onafhankelijke Effectenanalyse Thuishuisproject Woerden – tussenstand – , uit 2016 geeft aan dat het concept Thuishuisproject werkt, en onafhankelijke Evaluatie Thuishuisproject Woerden – tussenstand – uit 2019 meldt: De beloften in het concept Thuishuisproject beginnen duidelijk realiteit te worden in Woerden. De eerste signalen uit deze ‘tussenstand’ liggen in lijn met het maatschappelijke rendement zoals dat door RIGO is bepaald in de MKBA (uit 2015)
- Evaluatie Thuishuisproject Woerden – tussenstand – (2019)
Opdrachtgever: Stichting Thuis in Welzijn en Stichting Thuishuis Woerden, en ondersteund door de gemeente Woerden
Dit is een publicatie van Jochum Deuten, advies & onderzoek
Klik hier voor het volledige rapport >>
- Effectenanalyse Thuishuisproject Woerden – tussenstand – (2016)
Opdrachtgever: Stichting Thuis in Welzijn en Stichting Thuishuis Woerden, en ondersteund door de gemeente Woerden
Dit is een publicatie van Jochum Deuten, advies & onderzoek
Klik hier voor het volledige rapport >>
Onafhankelijk onderzoek uit 2012 (SEV/Platform31) geeft maatschappelijk rendement voor Thuishuisproject aan van tussen 45% en 144%, en onafhankelijk onderzoek uit 2015 (BZK/RIGO) een maatschappelijke rendement van – alleen het Thuishuis – uitgroeiend naar 175% in de meest optimale situatie!
Dit rendement valt hoofdzakelijk bij ‘welzijn en zorg’ en bestaat deels uit kostenbesparingen en deels uit waardering voor een betere gezondheid- en welzijnssituatie.
Expliciet over eenzaamheid concludeert het Rapport (2015): “In vergrijzend Nederland waar het beleid erop is gericht ouderen zolang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, met onvermijdelijk een toename van vereenzaamde en kwetsbare ouderen tot gevolg, kan het woonconcept Thuishuis een waardevol alternatief zijn.
Het tegengaan van vereenzaming door mensen fysiek de mogelijkheid te bieden bij elkaar te wonen kan nauwelijks eenvoudiger en doeltreffender worden vormgegeven.”
- Effectenanalyse Thuishuis (2015)
Inzicht in de maatschappelijke meerwaarde Amsterdam, juni 2015
Opdrachtgever: Ministerie van BZK, en ondersteund door Ministerie van VWS
Dit is een publicatie van RIGO Research en Advies BV
Klik hier voor het volledige rapport >>
- Analyse maatschappelijk rendement Thuishuis (2012)
Een eerste tussenstand
Met medewerking van:
Auteur: Jochum Deuten
Rotterdam, november 2012
Klik hier voor het volledige rapport >>
Dit is een publicatie van SEV | Platform31.
U kunt SEV | Platform31-publicaties downloaden op (www.sev.nl) www.platform31.nl
SEV | Platform31 Postbus 30833
2500 GV DEN HAAG
Telefoon: 070 – 302 84 84
Email: info@platform31.nl